Suzhou múzeum
2015. március 09. írta: veronel

Suzhou múzeum

Jelentem, nem vesztem el. Megvagyok még, csak éppen a tél valami elképesztő depressziót keltő időjárással távozik. Sötét volt, esett vagy nem, de hideg volt és nyálkás, gusztustalanság. Brrr.

Mindenkinek nagyon boldog nemzetközi Zoltán-napot kívánok. Utólag. Elfelejtettem.

Kínában is ünneplik természetesen a nőnapot és ez újabb alkalom volt, hogy ajándékot kapjunk a cégtől. Sampon és hajkondicionáló.

Viszont, nem erről akarok beszélni. Mondtam, hogy voltam a múzeumban, na, erről akarok beszélni.

A belvárosban, a Szerény hivatalnok kertje mellett található és ingyenes. Teljesen. De tényleg. Van biztonsági ellenőrzés, csomag átvilágító röntgennel, ami épp nem működött, így belenéztek a táskába. Folyadékot nem lehet bevinni, ha mégis szeretnél, akkor adnak egy táskát, amit a kijáratnál nyitnak ki. Van büfé odabent, ha megszomjaznál.

Az épület új, múzeumnak épült, de hozzácsapták egy régebbi épületegyütteshez, ami a Mennyei Királyság egyik hercegének palotája volt a Taiping lázadás alatt. Van kertje is. Ilyen a betonba öntött kínai kert.

2.jpg

Persze, itt is aranyhalak úszkálnak a tóban. 

11.jpg

A kiállítási darabok neve angolul és kínaiul is olvasható, ránézésre a kínai felirat bővebb. Ugyanakkor van egy mobiltelefonos applikáció, aminek a segítségével az ember többet is megtudhat egy-egy darabról. Ez sem túl bőbeszédű azért angolul és nincsen hangos opciója. Csak kínaiul, ami Kínában nem meglepő. A japán feliratok Hawaiin például sokkal meglepőbbek. Elkalandoztam.

Az állandó kiállítás egyik gyöngyszeme (hihi) a buddhista gyöngyoszlop, ami egy pagodából került elő és véletlenül találták meg játszadozó gyerekek (és/vagy fosztogató fiatalkorúak). A buddhista világkép leképeződése, mennyel, halhatatlanokkal. Komoly ötvösmunkát sejtet, csak elég sötét van körülötte és nem lehet elég közel menni még az üveghez sem.

img_0815.JPG

img_0816.JPG

 img_0817.JPG

img_0818.JPG

Egyébként kiállították a fadobozt is, amiben találták. 

Nagyon tetszett ez a jade hajó. Szerintem gyönyörűen megmutatja, hogy a helyiek teljes élete a folyón zajlott. Anya gyermekével, teázó férfiak.

1.jpg

Ezek állítólag állatszobrok. Ennyi volt aláírva, hogy állat szobrok, semmi nem utalt rá, hogy állatok vagy bálványok lennének.

6.jpg

A felül látható kiscipőről először elképzelni sem tudtam, hogy vajon kinek lehet jó, aztán utánanéztem, hogy ez bizony egy lótuszlábra való cipő. A lótuszláb az valami borzalom, az elkötött lábfejű nők csak ilyen cipőben tudtak menni és őszintén szólva el sem tudom képzelni, hogy mennyire lehetett kellemetlen. Nagyon. Nézzétek meg a képeket, állítólag ezt szépnek tartották. Brr.

10.jpg

Ez egy cserép valaki. Eszméletlenül részletgazdag az arca és remek a kontraszt a köpenyével. Úgy hívják Dharma.

5.jpg

Ezek kis üvegcsék, amiken a festés belül van. Érted, belül! Gondolom, előbb megfestették, aztán kifordították őket. Vagy, hogy?

9.jpg

Kard. Sajnos, összesen ennyi fegyvert találtam. Rövid és nem emlékszem a korára. Régi, semmi kínai nincs benne.

7.jpg

Az állatövi jegyek kergetik egymást, körbe-körbe. Sárkány, kígyó, ló, kecske, majom, kakas meg a többi brémai muzsikus.

8.jpg

Ez teljesen meglepett. Én, a tanulatlan európai nem tudtam, hogy létezett egyszer (bár nem sokáig) egy kvázi keresztény szekta által alapított Mennyei Királyság, aminek a központja épp ezen a vidéken volt.

4.jpg

A történet egyébként meglehetősen tipikus. Egy sikertelen, ám de ambíciózus fiatalember találkozott egy misszionáriussal, akitől kapott egy bibliamagyarázó könyvet. A jó ember a bibliát sosem olvasta, de ez alapján a magyarázó könyv alapján kirobbantott egy felkelést és az éhező, elégedetlen tömegekre támaszkodva egész sikeres lett. Aztán persze a császár összeszedte magát és a szövetségeseit és elsöpörte őket. Azért érdemes ennek is utánaolvasni.

A lázadók egyik hercege igen nagy népszerűségnek örvendett. Neki még mellszobra is van. Úgy sejtem, hogy az elnyomottak lázadása miatt ez a pártnak is tetsző téma lehet, legfeljebb a vallási felhangokat nem hangsúlyozzák.

img_0802.JPG

Szóval, összességében a múzeum nem kihagyhatatlan, viszont nem is elpazarolt idő. A kőkortól a huszadik századik elég sok mindenféle megtalálható, edények, szőnyegek, kaligráfiák, de főleg edények.

A bejegyzés trackback címe:

https://veronel.blog.hu/api/trackback/id/tr827252849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása