Kérdések és válaszok 3. (Q&A)
2014. június 17. írta: veronel

Kérdések és válaszok 3. (Q&A)

Mennyire köpködők?

Nem általánosan jellemző, de találkozni a jelenséggel az utcán. Ellenben, mindenki szipog, mindenki tátott szájjal ásít, köhög, böfög. Konstantin mesélte, hogy tegnap a szaunában az egyik jó ember fogatmosott, a másik óriásiakat pukizott, a harmadik böfögött. Aztán mikor egy kicsit bealudt volna, akkor egy negyedik elkezdett telefonálni. Márpedig, én kínait még nem láttam/hallottam halkan telefonálni. “Az, hogy kiabálnak még nem jelenti, hogy veszekszenek”

 Am, ha nem írod, le sem esik, hogy arrafelé a twitter tiltólistás. És még mi vagyon tiltva? Mennyire van a nép megfélemlítve... már, ha egyáltalán?  Illetve mekkora szabadság van? Mindent lehet (ruha és hajviselet), ill milyen a közbiztonság?

Facebook, Twitter, YouTube és június eleje óta a Google is. Kompletten. Mármint, nincs térkép, nincs fordító, nincs Gmail, nincs semmi. Gyakorlatilag az Androidot is megölték, mert az esetek 99%-ban a Google Play sem elérhető, vagyis nem tudsz új alkalmazásokat letölteni. Mondjuk a telefonomon a naptár valahogy még szinkronizál. De semmilyen más Google szolgáltatás nem elérhető. Állítólag a Google adatokat lopott, információt továbbított engedély nélkül. Más információk szerint az 1989-es lázongások véres leverésének évfordulója miatt pöccentek be, de hogy miért a Google-ra, azt nem tudom. A népen nem nagyon érződik, hogy meg lenne félemlítve. Igazából mindent szavad, úgy öltözködésben, mint közlekedésben. Amire van pénzed, azt megveheted. Filmekben, TV műsorokban érződik a cenzura, meg az interneten. Ugyanakkor mindenre van saját megoldásuk, vannak kínai videómegosztók, vannak kínai social media oldalak, azonnali üzenetküldők, minden. Csak ezeknél senki sem veszi a fáradtságot, hogy angol felületet csináljon hozzá. A köz biztonságban van, legalábbis ezen a környéken biztosan. Van valami keleti tartomány, aki nem akar Kínához tartozni, ők rendetlenkednek, időnként merényelnek, de leginkább ott helyben. Mondjuk emiatt a vasútállomáson is van röntgen meg fémdetektor, de az is csak távolról tűnik komolynak.

 Csövesek vannak-e, vagy ott ez nincs megengedve? Az általános utcakép milyen? Mennyire van kosz... mármint szemét szétszórva

Csövest még nem láttam, kéregetőket már igen. Az általános utcakép tiszta, csak a por ül rá mindenre, de a szemetet összeszedik folyamatosan. Mondjuk, erre szükség is van, mert azt ami már nem kell, egyszerűen ledobják a földre. Akár közvetlenül a szemetes mellett is, mert van, akinek az a dolga, hogy összeszedje. Az egyébként tök vicces, hogy az ideérkező európaiak azon háborognak, hogy a kínaiak milyen rendetlenek, de egy pillanat alatt átveszik ők is. Amit a focisták hagytak maguk után szombaton az valami hihetetlen volt. Mondjuk lefotózni pont nem fotóztam, mert nem jutott eszembe, de érdemes lett volna. Palackok, csokipapírok, banánhéjak mindenütt.

 Mennyire kíváncsiak európára, illetve arra, hogy Te honnan jöttél?

Eléggé. Csak a kommunikációs problémák miatt nehéz ilyenekről beszélgetni. Minden alkalommal, amikor valami nekik furcsát csinálok, akkor rögtön megkérdezik, hogy ezt Magyarországon mindenki így csinálja? Pl.: Magyarországon senki sem eszik ebédet? Magyarországon mindenki beszél németül? Magyarországon nem raknak cukrot a kávéba? Ilyenek.

 Mennyi szabadidőd van és mennyi időt töltesz egyedül? Ha egyedül vagy mit csinálsz? Aztán honvágyad van-e már?

Reggel fél kilenctől dolgozunk fél hatig. Ezen az időn kívül elvileg egyedül lennék. Leszek. Az első két hétben Konstantinnal vacsoráztunk többnyire, ebben a két hétben pedig a Németországból vendégnek érkezett főnökünket szórakoztattuk esténként. Szerencsére a vasárnapot megoldotta egyedül és tegnap sem kellett vele menni sehova. Az egyedül töltött időmben többnyire a környéket jártam, hogy feltérképezzem mi hol van, tévét néztem, blogot írtam, skype-oltam. Nem unatkozom. Honvágyam nincs, a család, kutya, macskák persze hiányoznak, de nincsen magzatpózban bömbölés. Még mindig nagyon új minden, szóval minden napra jut valami felfedezés.

 Az élet mennyire drága, illetve milyen módban élnek a kollégáid? Mik a menő dolgok ott?

Az élet kicsit olcsóbb, mint nálunk. Persze, nehéz összehasonlítani a dolgokat, mert itt mások az alapélelmiszerek. Enni lehet nagyon olcsón (NAGYON) olcsón meg hihetetlen drágán is étteremben, kifőzdében. A nyugati gyorséttermek olcsóbbak, mint nálunk. A közlekedés hihetetlen olcsó. A metro 2-6 RMB, attól függően, hány megállót mész. A busz 1 RMB, ha klímás, akkor 2 RMB. A taxi 10 RMB + kilométerenként 2. Egy DVD 10 RMB. Mondjuk a mozi például a mocskos drága kategória (német szint): 110 / 140 RMB. Viszont van félár kedd. A ruhák a boltokban nagyjából magyar árszinten vannak, vagy kicsit olcsóbbak, árusoknál olcsóbb, amennyire láttam. A műszaki cikkek között vannak nagyon olcsók, fene tudja meddig jók. Azt, hogy ki milyen módban él nehéz megmondani, a többségnek nincs autója, de már van elektromos robogója. Állítólag nagyon drága az élet, de ezt eddig csak a menedzserektől hallottam.

A bejegyzés trackback címe:

https://veronel.blog.hu/api/trackback/id/tr676309132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása