Sütünk-főzünk
2009. május 03. írta: veronel

Sütünk-főzünk

Említettem már, hogy egészen házias lettem az utóbbi időben. Főleg a kenyérfélek sütése vonz. Tegnap például kroászont sütöttem. Nem próbálom meg franciául leírni, mert úgysem sikerülne. Iszonyatos macera, este tízre lett kész. Mondjuk munka nincs vele olyan sok, csak a folytonos pihentetés, kelesztés, miegyéb. Frissen nagyon finom, ma reggelre már kevésbé, bár így sem rossz.
Imádok reggelizni, lehetőleg friss pékárut. Örök időkre hálás leszek a bagel receptjéért, mert bár macerás és korán kell kelni hozzá, megéri. És a gyerekek is szívesen segítenek. Legközelebb majd le is fotózom, mert a második eresztés már szép is lett, nemcsak finom. Én egy picit módosított receptet használok, íme:
500 g liszt,
1 csomag élesztő (8 g szárított),
3 evőkanál cukor,
3 teáskanál só,
2 dl meleg víz,
1 dl langyos tej.
A hozzávalók mennek a kenyérsütőbe dagasztó programon, ami másfél óra. Ezt nagyjából reggel hatkor indítom és irány vissza aludni. Másfél óra múlva csipog a masina, tészta kivesz, átgyúr és nyolc egyenlő részre oszt. Minden darabból téglalapot nyújtunk és kevés vízzel megkenjük, majd a hosszabb oldala felől feltekerjük, a kapott kígyócskát pedig picit meghengereljük, hogy összetapadjon. A végeit kicsit bevizezzük és összetapasztjuk, majd langyos helyen kelesztjük még egy fél órát. Közben vizet forralunk egy lábasban és a megkelt bageleket oldalanként 1-1 percig főzzük. Lecsepegtetjük, tepsire helyezzük, tetejüket tojássárgájával megkenjük és 180 - 200 fokon 25-40 percig sütjük. Tetejére szórhatunk szezámmagot vagy mákot is.

A bejegyzés trackback címe:

https://veronel.blog.hu/api/trackback/id/tr451100108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása