Sárkányhajók
2015. június 25. írta: veronel

Sárkányhajók

Sárkányhajó Fesztivál. Az ötödik hold hónap ötödik napja. Mint mindennek, ennek is rengeteg neve van, hívhatják például Dupla ötösnek, Duanwunak vagy akár még Dumpling Fesztiválnak is.

A legelterjedtebb hagyomány szerint az ünnepen Qu Yuanra, a költőre és a Zhou dinasztia egykori hivatalnokára emlékezünk. A legenda szerint Qu Yuan figyelmeztette az uralkodót, hogy a Qin állam, akivel a épp szövetséget kötöttek el fogja árulni őket, ezért száműzték. A jó ember írt sok szép verset, majd néhány évtizeddel később, amikor a Qin állam elfoglalta a fővárost kétségbeesésében öngyilkos lett. Hogyan? Belefulladt a Milou folyóba. A környék lakói annyira szerették, hogy azonnal csónakba ugráltak, hogy megpróbálják megmenteni vagy legalább a testét kimenteni. Innen ered a sárkányhajó versenyek hagyománya. Mivel a testét sem sikerült megmenteni, az emberek ragadós rizs csomagokat dobáltak a folyóba, hogy a halak azt egyék Qu Yuan helyett. Innen ered az ünnep szokásos étele a zhongzhi.

3.jpg

Suzhouban persze, egy másik embert kötnek a legendához, őt Wu Zixunak hívták, az ő tanácsát is figyelmenkívül hagyták, majd a király öngyilkosságra kényszerítette és a testét a folyóba dobatta.

4.jpg

Léteznek persze más hagyományok is: Zhejiang tartományban például egy Cao E nevű lányra emlékeznek, aki a Wu Zixu megemlékezés közben a folyóba zuhant apja után ugrott és napokig kereste, míg végül mindkettejüket holtan találták.

6.jpg

Persze, a legvalószínűbb, hogy ez is egy ősi aratási ünnep volt, amire ráhúztak valami más tanmesét. Az sem kizárt, hogy valójában a sárkány kultusz maradványa.

7.jpg

Szombaton korán keltem, hogy odaérjek a versenyre a kultúrközponthoz. Már a metróban érezni lehetett, hogy nagy tömeg lesz, ennyien még sosem szálltunk le egyszerre ennél a megállónál. Persze, a parton azért már nem volt akkora nagy zsúfoltság. A verseny nem volt különösebben izgalmas, se messziről, se közelről. Volt kirakodóvásár, de semmi izgalmasat nem árultak.

2.jpg

Tűzött a nap egy óra alatt legégtem, mert megint elfelejtettem a naptejet.

Ja, a fenti képek mind a fesztiválon készültek, de nincs közük az éppen leírtakhoz. Ám.

Viszont, Cherry is visszajött a szülésből és hozott magával kis csomagot.

1.jpg

Itt az látszik, ahogy a sok nép a szökőkútban hűsöl. 

8.jpg

Ez pedig még egy kép búcsúzóul a hajókról.A csapatok itt váltották egymást a futamok előtt.

9.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://veronel.blog.hu/api/trackback/id/tr377572168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása