Shenyang, vevőlátogatás
2014. augusztus 28. írta: veronel

Shenyang, vevőlátogatás

A héten volt alkalmam kimozdulni Suzhouból és eljutottam Shenyangba, ami északon van. A kimozdulás apropója roppant kellemetlen, mert reklamációról van szó, nem is kicsiről. Nem röpködnek akkora összegek, mint a hasonlóan kellemetlen soproni reklamációnál, de az arcvesztés jelentősebb. A hibát egy alkatrész okozza, amit Európából, Németországból veszünk. Ez a világon mindenhol pozitív lenne és mindenfél boldogan hátradőlne, hogy a német mérnökök, pikk-pakk megoldják majd a problémát. Mindenhol a világon, kivéve Kínában. Itt ugyanis minden formában a helyit várják el. Az ok meglehetősen egyszerű. Kevesebb a vita, nem kell annyit adminisztrálni és az autógyár azt nyom le a kínai beszállító torkán, amit csak akar. Például, ha teszem azt ideszór egy számlát 70000 RMBről, akkor azt szó nélkül kifizetik. Anélkül, hogy megkérdeznék, hogy és ugyan egészen pontosan miért is éppen ennyi? És hol is volt meg az esélyünk, hogy csökkentsük a költségeket meg a bajt? Na ugye. Persze, ennél azért több az ellenállás itt is, de alapvető különbség, hogy itt mindenki mindent azonnal csinál. Ezt úgy tessék elképzelni, hogy hétfőn jött egy homályos üzenet, hogy baj van, másnap reggel meg már repültünk a vevőhöz, majd harmadnap reggel a vevőnkkel együtt mentek a srácok az autógyárba. Én azért nem, mert egyrészt nem több napos túrára készültem, másrészt, mert úgy néztem, hogy tőlem várják a rázós döntések meghozatalát a kollégák és harmadrészt azért, mert ebben az ügyben az össze vevő kínai, csak az albeszállító német, így senki, semmilyen formában nem volt hajlandó angolul beszélni. A vevő főfőnöke (Chairman – nem tudom mi a fordítása) még sértődöttnek is látszott, hogy odavittek valakit, aki nem tud kínaiul. A kollégák tolmácsolása nehézkes és sosem voltam benne biztos, hogy tényleg minden infót átadtak, illetve, hogy értik mit kérdezek. Viszont megígértem, hogy a németeket majd vegzálom és a lehető leggyorsabban választ szerzek tőlük. Persze, ez megint egy olyan probléma, ami csak itt lépett fel, a darabok 2012 decemberében készültek, így nagy az esélye, hogy hosszú és kellemetlen problémakeresésnek nézünk elébe.

A kimozdulás sajnos nem hozott túl sok felfedezni valót, ugyanis a reptereken, a vevőn, egy éttermen és a szállodán kívül mindent csak kocsiból láttam. Mondom a programot: hajnali kelés, autó, repülőtér, repülő, autó, tárgyalás, autó, vacsora a vevővel, autó, hotel, alvás, még hajnalibb kelés, autó, repülőtér, repülő, autó és a délutáni videokonferenciákra pont visszaértem.

Első osztályon repültem. A gép elején ültünk (előttünk a business class), mögöttünk függöny és a túrista osztály. A lábhely nagyobb volt, mint a szokásos, meg háromszor is odaért a légikísérő, kaptunk újságot (én nem kértem, mert valaki betük helyett kis házakat, meg virágokat rajzolt bele) és egy palack vizet. Viszont, sokkal hangosabb, mint az én kedvenc helyem a gép farkában és a leszállás is kellemetlenebb. Szóval, nem javaslom. Azt nem tudom, hogy drágább volt-e, mint egyébként, vagy az utolsó pillanatos foglalás miatt csak ilyen volt-e vagy ez nekem jár, de mondtam, hogy én nem igénylem. Ja, és a sorok számozása visszafelé volt. Ennek köszönhetően reggel mikor láttam, hogy 34 indultam volna hátra, amikor Jerry megállított, hogy nó, nó, ez itt van elől. Én meg néztem nagyot, hogy és ezt így hogy. Visszafelé egyedül jöttem és jó rázós utunk volt. De annyira, hogy még a felszolgálást is felfüggesztették. Jó kis hullámvasút volt, de semmi félelmetes. És ez is északon volt, szóval Shanghai környékén nem kell ilyenektől tartani. De tényleg.

Amit láttam Shenyangból az alapján egy teljesen amerikai típusú nagyvárosnak lőttem be, aminek a külső részei olyan lepukkantak, hogy még, viszont a belvárosban sokkal több a merész tervezésű épület, mint Suzhouban. Néhány egészen jópofa is volt.

Szóval, most fáradt is vagyok, a két nap kiesés sok munkát jelent és ráadásul megint azt kell csinálnom, amit utálok, beszállítót vegzálni. Szerencsére, csak átmenetileg. 

A bejegyzés trackback címe:

https://veronel.blog.hu/api/trackback/id/tr836643509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása